donderdag 9 september 2010

Voor iedereen die meer wil weten van het beroep trafficer

uw Trafficer richt zich op mensen die binnen hun functie te maken hebben met het begeleiden van marketing en communicatie-uitingen.

Een functieomschrijving van een trafficer is moeilijk te geven. De inhoud van het werk is hiervoor bepalend en dat maakt de functie breed. Iedereen die trafficer wordt rolt daar in, want een opleiding is er niet voor. Apart, want ik zie veel trafficers naar kennis zoeken. Om deze reden een weblog voor iedereen die te maken heeft met traffic werkzaamheden en hier meer van wil weten. Maar niet alleen een trafficer zou iets kunnen hebben aan deze weblog. De weblog kan ook van nut zijn voor andere beroepsvelden, zoals markteers en communicatie medewerkers. De kennis die van een trafficer gevraagd wordt komt ook binnen deze functies terug.

In alle jaren dat ik als trafficer werkzaam ben, en met veel werkgevers te maken heb gehad, heb ik gemerkt dat de functie van trafficer kan verschillen. Ik noem het maar voor het gemak 'trafficer', want ook de functienaam is niet eenduidig.

Functieomschrijving
Een trafficer heeft geen vastomlijnd takenpakket en je moet dan ook goed kijken naar de functieomschrijving. Elke functie vraagt om zijn eigen kennis.
Grofweg kun je een trafficer indelen in een trafficer aan de bureau- of aan de klantzijde. De bureauzijde is alles aan de kant van reclame-, ontwerp- en vormgevingbureaus en de kantzijde is de opdrachtgever.

Een basis functieomschrijving is wel te maken, maar in detail hangt het van het soort bedrijf af waar je mee te maken hebt. Is een reclamebureau veel werkzaam op het gebied van het ontwerpen van magazine's dan zal er van de trafficer kennis worden gevraagd over het produceren en begeleiden van bladen. Maar als een reclamebureau meer werkzaam is op online gebied dan kan er van de trafficer kennis worden gevraagd van bijvoorbeeld banners. Dit zelfde geldt ook voor de klantzijde.

Omdat een trafficer de spil in een web van schakels is, is het voor een trafficer van belang kennis te hebben van deze schakels. Deze kennis is van belang om de 'traffic' - het verkeer - volgens planning te laten lopen. Dit laatste is eigenlijk de kern van de functie; het zorgen dat het product volgens planning van de ene schakel naar de andere schakel gaat.

Binnen deze functie kun je gerust stellen dat kennis macht is. Hoe meer je weet van de verschillende schakels hoe beter je het traject qua planning kunt inschatten en hoe beter je de problemen kunt oplossen. Veel trafficers gaan dan ook de opleiding grafisch intermediair volgen waardoor je basiskennis van drukken krijgt. Ook zie ik veel trafficers die willen meedenken over teksten. Ikzelf heb daarom een cursus bureauredacteur gevolgd.

Functienaam
Maar het is niet alleen de functieomschrijving die binnen dit beroep anders is. Ook de functienaam kan afwijken: traffic medewerker, traffic manager, traffic coördinator, trafficker, trafficer.
Ik heb bijvoorbeeld al vaker discussies gehad over 'traffic manager'. De naam zou onjuist zijn omdat je geen manager bent. Maar aan de andere kant manage je traffic. Ook ken ik de discussie dat het trafficker zou zijn en geen trafficer. Waarvan ik vind dat trafficer de nederlandse functienaam is en trafficker de engelse. In de laatste jaren zie ik deze laatste twee functienamen minder vaak terugkomen. Zelf vind ik de functienaam trafficer het beste passen en zal dit in mij artikelen gebruiken.

Genoeg redenen om een weblog te starten waarin kennis wordt uitgewisseld over onderwerpen waar een trafficer mee te maken kan krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.